Conflictcijfers en gevolgen: “Een samenleving zonder conflicten bestaat niet”.

 

Op deze pagina vindt u informatie over conflictcijfers en gevolgen in Nederland. Escalaties zijn er in alle lagen van de bevolking. 40% van de mensen heeft een conflict in de familie. Jaarlijks zijn er 35.000 (v)echtscheidingen en daarnaast beëindigen nog een 20.000 samenwoners hun relatie. In Nederland heeft 20 % bonje met de buren, 22 % heeft gedoe met een collega, 10 % een persoonlijk conflict met de directe leidinggevende en 6% een geschil met de werkgever. Er dienen jaarlijks 270.000 civiele en 100.000 strafzaken bij de rechtbanken. Er wordt voor 7 miljard euro gestolen binnen het bedrijfsleven, met daarbovenop nog eens een indirecte kostenpost van 7 miljard. Dit laatste vanwege ziekteverzuim, ontslag, disfunctioneren, cultuurproblematieken en andere gevolgen zoals stress. 

“Escalatie van conflict heeft onnodige en schadelijke gevolgen voor  onszelf en onze eigen sociale omgeving”

Uit de onderzoeken naar conflictcijfers en gevolgen in Nederland blijkt dat conflict sociale, financiële en daarnaast lichamelijke en psychische consequenties heeft. Niet alleen de conflictpartijen zijn bij escalaties betrokken.Conflicten werken veel dieper door in een organisatie en privélevens, met als gevolg stress, tegenvallende resultaten, personeelsverloop, een negatief effect op de bedrijfscultuur, scheidingen et cetera. Uiteindelijk leiden deze consequenties (directe en indirecte) tot onnodig veel kosten. Maar nog belangrijker, het schaadt de gezondheid. Naar schatting 800.000 Nederlanders leiden aan een depressie en daarnaast nog een veel grotere groep aan dysthyme stoornis en psychosomatische klachten. 

conflictcijfers en gevolgen geven een beeld van stress en burn-out risico
U ervaart flinke stress in conflict. Hoe nu verder?
“We hebben geen invloed op wat er op ons afkomt, wel hoe we er mee omgaan.”

De opleiding”(Be)Grip in Conflict” is de kennisbasis voor het omgaan met conflict en voor de ontwikkeling van belangrijke  competenties. Schaf hem vandaag nog aan!  Een belangrijke stap in de goede richting.

 

wilt u meer informatie over conflicten en haar gevolgen in Nederland dan kunt u bijvoorbeeld informatie halen op de website van het cbs